+32 497 85 46 41 hilde@coachandwrite.be

‘The Work of Byron Katie’

2-daagse workshop op 1 en 2 mei 2021

In de zomer van 2018 reisde ik naar Ojai, California om de 9-daagse School for The Work te volgen bij Byron Katie. Zij is al ruim 30 jaar een topauteur en -teacher op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Ik liet er ‘The Work’, haar uiterst krachtige methode van zelfbevraging, zo diep in mijn vezels binnen dat ik deze nu zelf met veel passie doorgeef.

Wie zou je zijn zonder je verhaal? Dat is de centrale vraag in The Work.

We maken verhalen. We leven verhalen. We zijn verhalen. Denken we. Geloven we. We zijn verleden en toekomst, herinneringen en plannen, boosheid en angst, vreugde en verdriet.

We doen wat we doen en voelen ons zoals we ons voelen op basis van wat we geloven in onze verhalen. Over onszelf, over anderen, over de wereld. Maar is het wel echt waar?

Stress, frustratie, onrust,… we doen het onszelf elke dag opnieuw aan door vast te houden aan wat we geloven.

Onderschat namelijk nooit de kracht van je gedachten. Ze sturen je emoties en je energie aan. Ze bepalen hoe je je voelt en wat je doet en laat. Wat je gelooft, is waar voor jou en manifesteert zich ook in jouw realiteit. Rust in je hoofd weerspiegelt rust in je leven. Drama vanbinnen zal je ook aan de buitenkant terugvinden.

Vaak zijn we de slaaf van onze onbewuste gedachtentrein. Onze geest kwettert maar door, over verleden en toekomst, over wat had gemoeten en hoe het zou moeten zijn. Onderzoek leert: we hebben tot 60.000 gedachten per dag, waarvan zo’n 80% van negatieve of stressvolle aard zijn. Als we niet opletten, denken we ons letterlijk ziek.

Tegelijk huist daarin meteen ook het goede nieuws. Want aangezien jij zelf je gedachten produceert, heb je meteen ook de sleutel in handen voor verandering. Door je gedachten en overtuigingen eens van naderbij te bekijken, nieuwsgierig te onderzoeken en in vraag te stellen, stop je de automatische piloot en ga je zelf aan het stuur zitten van je emoties en je energie. Zo open je de deur naar innerlijke rust, vrijheid, Liefde en gezondheid.

Wat is The Work?

The Work is een methode voor zelfbevraging die even eenvoudig als geniaal is: 4 vragen en 3 omkeringen, dat is alles wat nodig is om tot een diepgaande transformatie te leiden in je gedachtenpatronen. De 4 vragen zijn:

  1. Is het waar?
  2. Kan je er absoluut zeker van zijn dat het waar is?
  3. Wat gebeurt er, hoe reageer je als je die gedachte gelooft?
  4. Wie ben je zonder die gedachte?

 

Dit zijn geen mentale vragen, ze zijn veeleer meditatief van aard. We vertrekken vanuit concrete emotionele conflicten en gaan op zoek naar de onderliggende gedachten die maken dat je je voelt zoals je je voelt. Deze 4 vragen nodigen je uit een ander perspectief te leren zien op zaken in jouw geest gebetonneerd zijn als ‘waar’ en die je stress bezorgen. Ze geven je een diep inzicht in jezelf en in de oorzaken van verwarring en lijden. Naast dit zelfonderzoek leer je ook te werken met mogelijke omkeringen van je gedachten en hoe die eventueel ook waar, of meer waar kunnen zijn voor jou.

Het resultaat van The Work is een onmiddellijke verlichting, een ruimte die je ervaart rondom je voorheen stresserende gedachten. Je ervaart de mogelijkheid om deze gedachten los te laten, niet omdat je zou ‘moeten’ positief denken, maar omdat je beseft dat wat je al die tijd hebt geloofd de oorzaak is van je pijn. The Work kan een ‘way of life’ worden. Zo ben je niet langer de slaaf van je dwingende (en vaak aangeleerde) innerlijke dialoog, maar kies je zelf voor jouw leven. Je komt tot een diep begrip en mildheid naar jezelf en anderen toe. Vreugde in zijn ware betekenis, als de rook om je hoofd is verdwenen…

Programma

Tijdens de training leren we de methode van ‘The Work’ in de diepte begrijpen en toepassen. Onder meer de volgende zaken komen aan bod:

– gedachten en emoties: ons brein begrijpen
– de originele Byron Katie-worksheets leren invullen,
– de 4 vragen en 3 omkeringen op diverse thema’s leren toepassen
– wie zou je zijn zonder je verhaal?
– irritaties en oordelen over anderen
– angst, boosheid, schuld, schaamte
– omgaan met kritiek en afwijzing
– zelfliefde en acceptatie

Deze workshop staat open voor iedereen die met een open geest naar zichzelf wil kijken. Er is geen voorkennis nodig.

Wanneer?
zaterdag en zondag 1 en 2 mei 2021.

Waar?

Arcturus Instituut voor NLP en Bewustzijn, Lierse Steenweg 105, Kessel (Nijlen).

Alle verdere praktische info vind je hier.